НАЧАЛО

ГАЛЕРИЯ

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

РЕЗЕРВАЦИИ

Римски мост

 

Мостът е запазен от Х век и е построен по римси модел. Макар и с типичната от онова време римска архитектура, мнозина от местните хора твърдят, че мостът всъщност е турски. Ако сте наблюдателни, може би ще забележите и някои от старите турски гробища в местността. Какъвто и да е произходът му обаче, мостът ще спечели възхищението ви с масивните си изсечени камъни, с големите надвиснали над реката арки, пропускащи полегато слънчевите лъчи над водата. Въпреки, че местните са го нарекли Римския мост, специалисти датират това историческо място от 16-17 век. Мостът, запазен в много добро състояние, свързва двата бряга на р.Стара река и вероятно е бил построен върху основите на античен мост. До него се стига по черен път, минаващ основно през широколистна гора. Отдалечен е на около 6.5км от центъра на селото.

 

 

 

Ранновизантийска крепост "Калето"

 

Ранновизантийска крепост Калето се намира на 2.1 km източно от с. Чеканци, 3.4 km югоизточно от с. Стеврек и 1.7 km западно от с. Черна вода. До нея се стига с кола, като от село Стеврек се тръгне по пътя за с. Черна вода. Вляво от пътя, където се събират двете реки има невероятно място за пикник с въжен мост над Стара река. Оттам започва крепостта.

  Главната и функция е била да охранява пътя, който върви под крепостната стена в посока северозапад- югоизток и следва билото на височината.

 

 

 

Калето край с. Слънчовец

 

Антична и средновековна крепост „Калето” на Стеврешката река е трудно достъпна. До нея се стига само пеша, като от Слънчовец пътя е около 2-2.5 км., на 1.5 км. североизточно от махала Рибарци и на 1.7 км. югоизточно от с. Богомолско.

В защитената площ има руини от постройки, затревени и покрити с храсти. По терена са пръснати глинени съдове, характерни за периода 4-5 век и за средновековието 12-14 век.

 

Екопътека "Стара река"

 

 Екопътеката „Стара река” може да ви предложи истинско пътешествие в живописните дебри на Предбалкана. Разположена между селата Стеврек и Богомолско, екопътеката е колкото закътана в прохладните гори и планински извивки, толкова и достъпна от близките автомобилни пътища. Което и време на годината да изберете за своята почивка, екопътека „Стара река” ще ви изненада със своята мека зима и колоритна ранна пролет. Значителен по дължина – около 11 км – маршрутът ще ви заплени с менящите се спиращи дъха природни гледки и неспирния ромон на Стара река.

В самия край на пътеката, удивително напомняща издължена осмица, се намира вековният Римски мост. А ако се почувствате уморени от толкова много красота, можете да спрете за почивка в изградения до реката заслон. След това задължително продължете пътешествието си сред опияняващия аромат на билки, свиренето на щурците, тихия шепот на вековните дървета и ромонът на множеството малки водопади по Стара река.

 

"Гърбавата чешма"

 

 Местността, през която лъкатуши реката, предлага чудесни условия за горски пешеходен преход, риболов, отдих и почивка. За любителите на вело туризма, подходящ маршрут за разходка с велосипед минава край Средно село. В непосредствена близост до екопътека "Стара Река" се намира уникалното природно образувание "Гърбавата чешма".

Гърбавата чешма представлява релефна стена, с дължина около 10м и височина над 3м. Образувала се е от естествен карстов извор, поради високото съдържание на варовик във водата. Уникалното природно творение се намира близо до село Стара речка.Водата извира от малък отвор, спуска се по продължението на стената и се излива в малко вирче в основата на образуванието.

 

 

 

 © Къща за гости "Край реката"  2017